Homosexualitet är ingen sjukdom

 
 
Igår satt familjen och kollade på QX - galan och det hände massa skoj. Men det som shockade mig allra mest är att det BARA är 35 år sedan homosexuallitet blev "okej". Innan dess räknades homosexuallitet som en sjukdom och det var till och med några stycken som blev sjukskrivna då de var Homosexuella , helt sjukt. Det är ingen sjukdom att älska någon. Det finns så otroligt mycket hat i världen så ta inte bort kärleken som finns! Men i många andra länder än Sverige så blir man dödad om man har en annan läggning vilket gör mig rasande och gråtfärdig.
 
 
 
Här är ett urdrag ifrån RFSL.SE om THE BIG DAYHomosexualitet betraktades som en mental rubbning fram till 1979 i Sverige. RFSL hade arbetat för att få bort denna klassifikation ända från januari 1971 men de vanliga metoderna med uppvaktningar och brev verkade inte ha någon effekt alls. I USA hade det amerikanska psykiatrikerförbundet avskaffat sjukdomsklassificeringen av homosexualitet 1973. Socialstyrelsen är den myndighet som ansvarar för sjukdomsklassifikationer i Sverige.
 
Mitt under pågående Frigörelsevecka, onsdagen den 29 augusti, samlades demonstranterna och gick in i trapphuset på Socialstyrelsen ett par-tre i taget för att inte väcka för stor uppmärksamhet. Efter att ha satt sig i trappan vecklade man ut en banderoll, och skanderade talkörer, bland annat ”Vi är arga inte snälla, vi är homosexuella, nu ska sjukdomsstämpeln bort, annars blir processen kort”. Någon sägs ha blåst visselpipa så att det skallrade i dörrarna. Antalet deltagande är osäkert men kan enligt foton och vittnesmål antas ha varit cirka 30-40 personer. Polisen larmades och ville köra iväg demonstranterna och ordväxling uppstod. Efter ett tag begav sig poliserna dock iväg då de ”av princip inte ingrep mot fredliga demonstranter”. 
 
Barbro Westerholm, den nya generaldirektören, kom ut och satte sig i trappan med de demonstrerande och efter en stund gick ett par personer iväg och diskuterade med henne. Hon var helt klar över vad som behövde göras och var villig att hjälpa till. Westerholm mötte motstånd inom Socialstyrelsen men kunde dra det hela i hamn ganska snart och den 19 oktober 1979 förändrades Socialstyrelsens diagnosregister. Nu var det inte längre en sjukdomsdiagnos att vara homosexuell i Sverige.
 

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0